Het belang van bewustzijnsontwikkeling wordt in de tijd waarin we leven en werken steeds groter. De uitdagingen waar we voor staan lijken groter dan ooit. En tal van maatschappelijke thema’s hangen met elkaar samen. We kijken naar de politiek voor oplossingen. Maar zien dat de belangrijkste thema’s voortdurend worden doorgeschoven. En dat enkel korte termijn oplossingen worden gezocht en dat kiezersbehoud bepalend is voor de besluitvorming.
Klein denken versus groot denken
Bepalend is ons denken. Korte termijn, eigen belang, rendement, groei, macht, status, angst voor verlies, tekort etc. zijn de thema’s die horen bij klein denken. Groot denken betekent dat je rekening houdt met niet alleen je eigen belang maar dat je ook in staat bent om dienend te zijn aan een groter belang. In organisaties geldt ditzelfde. De meeste organisatie problemen komen voort uit een klein denken.
Systemische organisatie coaching wanneer een andere denkwijze nodig is
En dus is een andere denkwijze noodzakelijk voor duurzame verandering. Een andere kijk op ons lineaire denken in termen van oorzaak – gevolg. Vaak worden dure consultants ingevlogen om een bepaald organisatie probleem op te lossen, waar de organisatie zelf blijkbaar niet toe in staat is. Deze consultants passen dan hun “trucje” toe dat eerder ook succes heeft gehad bij andere bedrijven door een oplossing voor het probleem te zoeken. Er volgt een grootscheepse organisatie, een nieuw systeem, mensen worden verschoven, etc. Echter dit blijkt vaak niet een oplossing te zijn voor het probleem. En dat komt omdat de oplossing gezocht wordt bij het gevolg ipv bij de fundamentele onbewuste oorzaak.
Systemische organisatie coaching voor het aanspreken van de wijsheid van de organisatie
Een systemische organisatie coach werkt op een andere laag. En spreekt de wijsheid aan die in de organisatie besloten ligt. Dat klinkt misschien vaag. Maar juist het bespreekbaar kunnen maken van wat niet besproken “mag” worden is meestal datgene wat nodig is. Met behulp van zowel systemische 1 op 1 coaching als teamcoaching kan deze informatie worden opgehaald.
Gevoelslaag
En dat betekent ook dat we het over onze emoties mogen hebben. Vaak is dit nog “not done” in organisaties, dat is niet professioneel en vooral management wil niet “zwak” en “kwetsbaar” overkomen. Het hier niet met elkaar over hebben in organisaties zorgt er helaas juist voor dat voor een oppervlakkige en inefficiënte oplossing gekozen wordt.
Meest voorkomende leiderschapsstijl
Tegelijkertijd zien we ook dat van nature de meest voorkomende leiderschapsstijl de rode stijl is, of de D in termen van DISC. Dominant, direct, zelfverzekerd, daadkracht en een gesloten communicatiestijl etc. zijn de meest voorkomende kenmerken van deze type leiders. De keerzijde hiervan is dat deze type leiders moeite hebben om het over “gevoel” te hebben (inherent aan de gesloten communicatie stijl). Op een dieper liggend niveau ligt hier een angst verborgen om kwetsbaar of zwak te zijn. Hierdoor hebben deze type leiders een patroon ontwikkeld dat kracht, daadkracht, sturing, zelfverzekerdheid uitstraalt. Dit patroon heeft hen heel veel gebracht en dit (overlevings)patroon zal niet makkelijk worden losgelaten. Vooral niet in een groep van collega leidinggevenden).
Verdedigingsmechanismen
Wanneer een coach het dan in de groep het wilt hebben over onderliggende angsten zullen de verdedigingsmechanismen geraakt worden en worden muren worden opgetrokken. Wat je dan ziet is dat vooral verder wordt ingegaan op de veilige “inhoudelijke” scherpe discussies, maar wordt de echte kern helaas niet besproken.
Systemische organisatie coaching werkt zowel 1 op 1 als in teams
Een systemisch coach zal daarom zowel 1 op 1 werken als in teams, met name aan het vertrouwen in en échtere verbinding met elkaar. Meestal is het directie team of het team eronder het meest essentieel om mee te werken. Want als op dit niveau een echte kern transformatie mogelijk is, dan zal dat op de hele organisatie impact hebben. Is een directie of een leidinggevend kader hier niet toe bereid, omdat de verdedigingsmechanismen nog te sterk zijn. Omdat er niet voldoende vertrouwen onder elkaar is om kwetsbaar te mogen zijn, dan zullen oplossingen enkel oppervlakkige pleisters zijn. Een goede systemische coach heeft hier oog voor.
Daarom is het zo belangrijk om in een veilige setting 1 op 1 coaching te doen om bewustwording te creëren over de onbewuste gedragspatronen. Vervolgens kan dan in teamsetting worden doorgepakt.
Wilt u meer informatie over mijn systemische organisatie coaching? Neem dan contact met mij op.