Coaching Venlo – Omgaan met boosheid
Ben jij een pleaser? Vind je het lastig om je grenzen aan te geven? Grote kans dat jij niet geleerd hebt om je boosheid op een natuurlijke wijze te uiten. Je hebt het uiten van je emoties afgeleerd door je boosheid te onderdrukken. Ik krijg regelmatig te horen dat mensen zelden boosheid ervaren. Of dat ze alleen thuis boos zijn, maar niet op het werk bij collega’s. Of dan die ene keer, dat de druppel dan toch uiteindelijk is overgelopen, na het inslikken van de zoveelste frustratie.
Omdat je niet geleerd hebt om je boosheid te uiten, doe je heel goed je best je boosheid te onderdrukken. Vaak ook omdat we bang zijn voor deze heftige emotie. Met als gevolg dat wanneer je dit je leven lang hebt gedaan je je boosheid volledig hebt weggestopt. Omdat er een oordeel onder ligt, jij “mag” jouw boosheid niet uiten, dan heb je ook een oordeel over de boosheid van een ander. Dus projecteer je jouw oordeel (over jezelf) op een ander. Onder het niet uiten van je boosheid ligt een overtuiging over jezelf. Omdat je die overtuiging niet wilt voelen, projecteer je je oordeel op anderen.
In boosheid zit kracht
Maar boosheid is geen verkeerde emotie. In boosheid zit kracht. Boosheid helpt je om je grenzen aan te geven en om je ergens naar toe te bewegen.
Wil jij dus makkelijker je grenzen aangeven? Dan is de 1e stap om je bewust te worden wanneer je boosheid voelt opkomen. Mensen die boosheid lang hebben onderdrukt, vinden het lastig om dit gevoel toe te laten. In plaats van deze emotie weg te stoppen, voel je de emotie. Je laat de emotie toe. Waar ben je boos over? En durf je te ontspannen in deze boosheid? Welke waarde, die voor jou belangrijk is, is in het geding? Waar ligt jouw grens? Durf dus jouw boosheid toe te laten om zo jouw grenzen en waarden te verkennen.
Leren omgaan met jouw boosheid
Daarnaast heb je ook een onbewuste overtuiging over iemand die (snel) boos wordt. Zo iemand is bijvoorbeeld een gestresst persoon, een moeilijk type, een slecht persoon, een persoon die anderen kwetst. En wat zegt dat dus over jou, als jij jouw boosheid gaat uiten? Dat jij ook zo iemand bent? Ik ben slecht als ik mijn boosheid uit? Het is mijn schuld als ik een ander kwets?
Tegelijkertijd, een persoon die juist heel makkelijk zijn boosheid uit, iemand die standaard nee zegt bijvoorbeeld, iemand die heel makkelijk en snel zijn grenzen aangeeft, heeft juist een onbewuste overtuiging over mensen die niet hun grenzen aangeven. Mensen die niet opkomen voor zichzelf zijn bv zwakkelingen. En als ik niet opkom voor mezelf, als ik niet win, ben ik dus een zwakkeling. Dus onbewust heb ik deze overtuiging over mezelf, waardoor ik mezelf continu verdedig om mezelf niet zwak te hoeven voelen. Of als ik nu niet boos word, geef ik de controle uit handen en ben ik machteloos. En om het gevoel van machteloosheid niet te hoeven voelen, word ik boos op een ander, ga ik steeds de strijd aan, wil ik winnen, wil ik gelijk hebben en geef ik de ander de schuld om mezelf in ieder geval niet zwak te hoeven voelen.
Zie je hoe ingenieus onze onbewuste overtuigingen functioneren? Ik ben geen slecht persoon en jij bent geen slecht persoon. Ik ben geen zwakkeling, jij bent geen zwakkeling. Ik ben niet machteloos, jij bent niet machteloos. Je bent helemaal prima zoals je bent, ik ben helemaal prima zoals ik ben. En ja, dan mag je boos worden als iemand jouw grens overschrijdt. En ja, je bent geen zwakkeling of machteloos als je vaker wat meer water bij de wijn doet.
Triggers geven inzicht
Zo helpen triggers ons, om ons bewust te worden wat we diep in onszelf hebben weg gestopt. Vaak ook van generatie op generatie, omdat we niet geleerd hebben hoe we met heftige emoties moeten omgaan. Dat waar we vaak ons leven lang onze best voor doen om te verbergen, voor onszelf en voor anderen. En zetten we onze maskers op, nemen we onze identiteit aan, en doen we onze best ons te laten zien zoals we graag gezien willen worden. En beschermen we onszelf. Maar dus gebaseerd op valse onbewuste overtuigingen over onszelf.
Als ik die valse overtuiging naar het bewustzijn breng en er een ondersteunende overtuiging tegenover zet, worden de dagelijkse triggers steeds minder. En kan ik vanuit authenticiteit communiceren. Ik ken mijn grenzen, ik ken mijn waarden. Ik ben me bewust van mijn valse overtuigingen. En ik ken diep van binnen mijn ware overtuigingen, ik ben oké, jij bent oké.
Persoonlijk leiderschap
In plaats van te oordelen over elkaar, kunnen we in iedere situatie van elkaar leren en bewust worden van onze valse overtuigingen om ze vervolgens los te laten. En daarmee de trigger los te laten.
Persoonlijke ontwikkeling is een bewustwordingsproces van je valse (onbewuste) overtuigingen en is de weg naar een authentiek leven en persoonlijk leiderschap waardoor je meer balans, rust en vrijheid ervaart.
Neem hier contact op als je aan de slag wilt gaan en hulp nodig hebt met de ontwikkeling van jouw persoonlijk leiderschap. Coaching Venlo – Omgaan met boosheid